marți, 25 iulie 2017

Thomas Cowperthwait Eakins - Max Schmitt - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI THOMAS COWEPERTHWAIT EAKINS

* * *

sub pod o pasăre își construiește cuibul
ascunsă de umbre
privește lacul plin ochi de idei

în canoe doar eu și cântecul meu
de visător

(cav)




----------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Thomas Cowperthwait Eakins
Titlul: Max Schmitt
Titlul original: Max Schmitt
Data: 1871
Stilul: Realism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 82.6 x 117.5 cm
Unde se gaseste: Metropolitan Museum of Art (Met), New York City, NY, US

Date despre pictor:
Thomas Cowperthwait Eakins (25 iulie 1844 – 25 iunie 1916) a fost un pictor realist american, fotograf, sculptor si profesor de arte frumoase. E considerat unul dintre cei mai importanti artisti din istoria artei americane.

Eakins a lucrat subiecte din viata oamenilor din orasul sau natal, Philadelphia. A pictat cateva sute de portrete, de obicei prieteni, membri ai familiei si personalitati din arta, stiinte, medicina si clerici. De asemenea, Eakins a creat picturi vaste care au adus portretul in afara atelierului de lucru, din birouri, strada, parcuri, rauri, arene si amfiteatrele de medicina din orasul sau. Aceste locuri din afara i-au permis sa picteze subiecte care l-au inspirat cel mai mult:nuduri sau figuri sumar imbracate in miscare.

Ca instructor de arta a fost o prezenta foarte influenta in arta americana.Dificultatile care l-au coplesit in incercarea de a picta portretele si figurile in stilul rea;ist au fost dublate, amplificate de scandalurile legate de comportamentul sexual ceea ce i-au afectat reputatia si succesul.

Eakins a fost foarte interesat si de noile tehnologii ale fotografiei in miscare, domeniu in care e considerat un inovator.

Dupa moartea sa, a fost considerat de istoricii artei americane ca „cel mai puternic, cel mai profund realist al secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX din arta americana”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu