miercuri, 16 august 2017

Paul Gauguin - Un peisaj breton, moara lui David


ASTAZI ÎN MEMORIA LUI CHARLES BUKOWSKI

diseară

"poemele tale despre femei vor rezista
50 de ani după ce gagicile vor fi dispărut"
îmi zice editorul la telefon

dragă editorule:
se pare că gagicile
deja au dispărut.

înţeleg ce vrei să spui

dar dă-mi o femeie vie
în seara asta
una care să păşească pe podea
înspre mine

şi poţi să-mi iei toate poemele
alea bune
alea proaste
şi tot ce-o să scriu.

înţeleg ce vrei să spui

tu înţelegi ce vreau eu să spun?

de Charles Bukowski

 


---------------------------------- -------------------------------------------
Henry Charles Bukowski (născut Heinrich Karl Bukowski) a trăit între 16 august 1920 și 9 martie 1994, a fost poet, nuvelist și romancier american, de origine germană. Bukowski este adesea cunoscut sub pseudonime ca: Hank, Buk, Henry Chinasky, acesta din urmă fiind un alter-ego în numeroase romane autobiografice.
Scrierile lui Bukowski au fost influențate de mediul social, cultural și financiar din orașul Los Angeles în care s-a născut. Opera sa vorbește despre viața obișnuită a americanilor bogați, despre scris, alcool, relații și corvoada muncii. Bukowski a scris mii de poezii, sute de povestiri și 6 romane, în total publicând peste 60 de cărți.
Bukowski a publicat mai mult în reviste literare mici, de la începutul anilor '40 până la începutul anilor '90. Aceste poezii și povestiri au fost republicate mai târziu de Black Sparrow Press (acum HarperCollins/ECCO) în volume ale operei sale. Deci vrei să fii scriitor (So you want to be a writer) este considerat unul dintre cele mai bune poeme ale lumii ce tratează libertatea de exprimare a unui artist. În anii '80, Bukowski a colaborat cu ilustratorul Robert Crumb la o serie de cărți de benzi desenate.
-----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Paul Gauguin
Titlul :Un peisaj breton, moara lui David
Titlul original:
Data:1894; Franţa
Stilul:Post-impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 92 x 73 cm
Unde se găseşte: Musée d'Orsay, Paris, Franţa

Date despre pictor:

Eugène Henri Paul Gauguin (n. 7 iunie 1848, Paris - d. 8 mai 1903, Atuona/Insulele Marchize, Polinezia Franceză) a fost un pictor postimpresionist francez. Aventurier și geniu, Paul Gauguin a știut să prevadă viitorul, pregătind calea picturii moderne, influențându-i pe fauviști și pe artiștii din gruparea Nabis. Între mizerie și epuizare, călătorii și disperare, a ajuns să creeze opere extraordinare, în care redă cu intensitate viziunea sa senzuală asupra vieții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu