* * *
acum
casanova se plimbă
singur
prin pădure toamna
așeazat pe o buturugă
timp de o clipă
visează
zilele
care sau dus cu vântul
(cav)
Pictor: Max Slevogt
Titlul : Pădurea toamna
Titlul original:
Data: 1906
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecție privată
Date despre pictor:
Max Slevogt (8 octombrie 1868 – 20 septembrie 1932) a fost un pictor impresionist german si ilustrator, cunoscut pentru peisajele sale. Impreuna cu Lovis Corint si Max Liebermann , a fost unul dintre cei mai reprezentativi ai stilului plein air din Germania.
S-a nascut in Landshut, Germania. Din 1885 pana in 1889 a studiat la Academia din München, iar primele lui lucrari sunt pictate in tonuri intunecate, dupa stilul predominant in München. In 1889 Slevogt a vizitat Parisul, unde a urmat cursuri la Académie Julian. In 1896, el a desenat caricaturi pentru revistele Simplicissimus si Jugend, iar in urmatorul an a avut prima expozitie solo in Viena.
Spre sfarsitul anilor 1890 paleta lui a devenit luminoasa. A plecat din nou la Paris in 1900, unde a fost reprezentat in pavilionul german al expozitiei mondiale cu lucrarea Scheherezade, si unde a fost foarte impresionat de picturile lui Édouard Manet. In 1901 s-a alaturat gruparii artistice Berlin Secession.
O excursie in Egipt in anul 1914 a fost rezultatul a 21 picturi si numeroase acuarele si desene; la reintoarcere a facut o oprire in Italia. In iunie a achizitionat resedinta rurala Neukastel. Dupa izbucnirea Primului Razboi Mondial a fost trimis ca pictor oficial de razboi pe frontul de vest. Experienta din acea perioada a dus la cautarea unui nou stil potrivit expresiei 'orori' ale razboiului. In acelasi an a devenit membru al Academiei Regale de Arte din Berlin.
A proiectat decorul pentru spectacolul "Don Giovanni" de Mozart la teatrul de stat din Dresda in 1924.
Max Slevogt a murit in Leinsweiler in 1932. A fost inmormantat in cavoul familiei Finkler la estul resedintei sale, asa numita Slevogthof (cu picturi pe pereeti) la Neukastel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu