miercuri, 20 septembrie 2017

Théodore Chassériau - Aline


* * *


îmbrăcată într-o linişte tăcută
îţi asculţi numai gândurile
emoţiile şi inima
încep să parcurgă
aleile pietruite
care te duc la banca
unde te așteaptă
alte îmbrățișări

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Théodore Chassériau
Titlul : Aline
Titlul original: Aline
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Théodore Chassériau (20 septembrie 1819 – 8 octombrie 1856) a fost un pictor francez romantic remarcat pentru portrete, picturi cu subiecte religioase si mitologice, alegorii si subiecte orientale inspirate de calatoriile sale in Algeria.
Chassériau s-a nascut in Samaná, Saint Domingue (acum Republica Dominicana). Tatal lui era un aventurier francez care, la nasterea lui Théodore, avea o pozitie administrativa in ceea ce era atunci o colonie franceza; mama lui era fiica unui proprietar de pământ creol. Familia s-a mutat la Paris in 1821, unde tanarul Chassériau si-a aratat in curand talentul la desen. A fost acceptat in studioul lui of Jean-Auguste-Dominique Ingres in 1830, la varsta de 11 ani, devenind elevul favorit al marelui clasic.

Dupa ce Ingres a plecat din Paris in 1834 pentru a deveni director laAcademia Franceza din Roma, Chassériau a picat sub influenta lui Eugène Delacroix, opusul lui Ingres. Arta lui Chassériau a fost deseori caracterizata ca o incercare de reconciliere a clasicismului lui Ingres cu romantismul lui Delacroix. A expus pentru prima oara la Salonul din Paris in 1836 si a fost premiat cu medalia trei la categoria pictura istorica. In 1840 Chassériau a calatorit la Roma si s-a intalnit cu Ingres, a carui amaraciune fata de directia picturii studentului sau a dus la o ruptura decisiva.

De-a lungul vietii sale a fost un desenator prolific; multele lui desene de portrete au fost executate cu creioane de grafit fin ascutite si sunt asemanatoare cu stilul lui Ingres.
In 1846, Chassériau a facut prima lui calatorie in Algeria in urma careia a executat multe schite si picturi.

S-a imbolnavit datorita muncii epuizante la onorarea comenzii de a decora peretii bisericilor Saint-Roch si Saint-Philippe-du-Roule si a murit la varsta de 37 de ani in Paris, pe 8 octombrie 1856.

Opera lui a avut un impact important asupra stilului lui Puvis de Chavannes si Gustave Moreau, si— prin influenta acestor artisti—ecouri in lucrarile lui Paul Gauguin si Henri Matisse.In Paris exista o Societate pentru pictori: Association des Amis de Théodore Chassériau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu