joi, 14 septembrie 2017

Sir Peter Lely - Nell Gwyn - aniversare



ANIVERSAREA PICTORULUI SIR PETER LELY

* * *

în decorul grădinii
o coloană de marmură neterminată
iarbă copaci
un trandafir în mână
şi cea mai minunată rochie galbenă
gata să cadă de pe umeri
păstrează memoria corpului tău
atât de frumos şi melodios
din cauza inimii


(cav)



----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Sir Peter Lely
Titlul : Nell Gwyn
Titlul original: Nell Gwyn - Later countess of oxford
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Sir Peter Lely (14 septembrie 1618 – 30 noiembrie 1680) a fost un pictor de origine olandeza care a creat cel mai mult in Anglia unde a devenit pictorul portretist al Curtii.Lelys-a nascut cu numele Pieter van der Faes din parinti olandezi in Soest din Westphalia,unde tatal sau servea ca ofiter in fortele armate ale Electorului de Brandenburg. Lely a studiat pictura in Haarlem, fiind ucenicul lui Pieter de Grebber. A devenit maestru al Breslei Saint Luke din Haarlem in 1637. Se spune ca si-a adoptata prenumele „Lely”de la un crin heraldic de pe emblema casei din Haga in care s-a nascut tatal.
A ajuns la Londra prin 1641, perioada cand a murit Anthony van Dyck. Primele sale picturi, in special cu scene mitologice si religioase sau portrete in peisaje pastorale arata influenta lui Anthony van Dyck si a barocului olandez. Portetele lui Lelyau fost bine primite, iar el i-aluat locul lui Anthony van Dyck in cel mai la moda portretist din Anglia.
Lely a fost innobilat in 1680. Curand dupa aceea a murit brusc la sevalet in Covent Gardenpe cand picta portetul Ducesei de Somerset.A fost inmormantat in biserica St Paul’s Church, Covent Garden.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu