joi, 14 septembrie 2017

Vincent van Gogh - O pajiște din Munți

munţii
trăiesc o poveste de dragoste pasională
cu munții.
mă fac să mă simt întreg.
de o parte a muntelui,
cer albastru.
ape curgătoare atât de sclipitoare
ca un vis.
de cealaltă parte a muntelui
vânturile şoptesc
prin ceaţă şi mister.
în cele din urmă am plecat
de pe acest munte
zbor.

 (cav)


--------------------------------------------------------------------------
Pictor: Vincent van Gogh
Titlul:O pajiște din Munți
Titlul original:
Data: 1889; Saint-rémy-de-provence, Franţa
Stilul: Post -Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 73 x 91.5 cm
Unde se găseşte: Rijksmuseum Kröller-Müller, Otterlo, Olanda
Date despre pictor;
Vincent Willem van Gogh (pronunțat în neerlandeză [vɪnˈsɛnt vɑnˈxɔx], v. AFI, n. 30 martie 1853, Groot Zundert, Olanda, d. 29 iulie 1890, Auvers sur Oise, Franța) a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere.
Van Gogh și-a petrecut copilăria la Haga, după care a plecat în Anglia. Acolo a vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său, și, din 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În acest timp a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, Mâncătorii de cartofi. Paleta lui de atunci conținea tonuri închise. În martie 1886 artistul s-a mutat la Paris și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Din cauza nebuniei van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat în acces urechea. S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise. La 27 iulie van Gogh a ieșit din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în piept cu pistolul și a murit peste 2 zile.
Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe . Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte[9]. Astăzi el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu