marți, 24 octombrie 2017

Jan Lievens - Tânărul artist - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI JAN LIEVENS

* * *

idei sculptate
din inimă
întro marmură rară
din ea răsar aripi
gata pentru zbor


(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Jan Lievens
Titlul : Tânărul artist
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Jan Lievens (24 octombrie 1607 – 4 iunie 1674) a fost un pictor olandez, de obicei, asociat lui Rembrandt, pictand intrun stil similar.
În conformitate cu Houbraken, Lievens a fost fiul lui Lieven Hendriksze, un lucrator de tapiserii (borduurwerker) si a fost pregatit de Joris Verschoten. Pe la varsta de 10 ani a fost trimis la Pieter Lastman in Amsterdam. Dupa care si-a inceput cariera ca artitst independent la varsta de 12 ani in Leiden.A devenit oarecum o celebritate datorita talentului sau la o varsta atat de frageda. Si anume, copia „Democriet & Herakliet” de Cornelis van Haarlem, precum si un portret al mamei sale, Machtelt Jans van Noortzant, au surprins. Aceasta i-a atras atentia printului de Orange prin 1620, care a cumparat o picturain marime naturala a unui tanar barbat care citea la lumina unui foc. A dat aceasta pictura ambasadorului Angliei, care la randul lui a dat-o regelui Angliei. Din acest motiv, cand Lievens avea 31 de ani, a fost invitat la curtea Angliei.La reintoarcerea din Anglia via Calais, el s-a stabilit in Antwerp, unde s-a casatorit cu fiica sculptorului Michiel Colyns, Suzanna Colyn de Nole pe data de 23 decembrie 1638. In aceasta perioada a primit numeroase comenzi de la membrii familiei regale, primari si primarii.
Lievens a colaborat si a impartit un studio cu Rembrandt van Rijn in 1626. Colaborarea lor apropiata a dus la dificultati in atribuirea lucrarilor lor din acea perioada. Lievens a aratat talent in pictura de dimensiuni mari, iar compozitiile lui dramatice sugereaza influenta caravaggistilor.Lievens era mai inventive, totusi mai putin expresiv decat Rembrandt.Cei doi artisti s-au despartit in 1631, cand Rembrandt s-a mutat in Amsterdam, iar Lievens in Anglia.
In Anglia Lievens a pictat un portret a lui Thomas Howard, al 21-lea Duce de Arundel si a inceput sa fie influentat de opera lui Anthony van Dyck. Lievens a lucrat in Antwerp si a cooperat cu Adriaen Brouwer. Dupa ce a fost pictor de curte in Haga si Berlin, artistul s-a reintors la Amsterdam in 1655. Dupa moartea primei sale sotii s-a casatorit cu o sora de-a lui Jan de Bray in 1648.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu