marți, 31 octombrie 2017

Johannes Vermeer - Fata cu cercel de perlă

CONTEMPLAREA ALEGORIILOR CU JOHANNES VERMEER

Cercelul


Îţi agăţi privirea
De cercelul meu
Eu mă agăţ de privirea ta
prin acelaşi cercel
şi privirile noastre nu se întâlnesc



cu toate acestea,
privirile noastre ne străpung
până în străfunduri.

de Antonia Iliescu



 



------------------------------------------------------------------------------------ -
Descriere tablou:

Universul artistic al lui Vermeer este unul dominat de lumină puternică și figuri feminine, de căldură și serenitate. În numeroase dintre operele sale, pictorul lasă senzația că s-ar afla în continuă adorație față de cadrul intim, familial, în care el insuși se simțea integrat. Atunci când privim un tablou de-al lui Vermeer centrat pe un personaj feminin, misterul intrinsec al artistului pare să iradieze prin toți porii modelului. Să luăm, de exemplu, opera cea mai cunoscută a pictorului olandez, și anume Fata cu turban sau Fata cu cercel de perlă (1665).
Tabloul captivează privitorul contemporan prin gingășia expresiei unui chip pe care lumina cade ca un fald de rochie pe o coapsă grațioasă, părând să învăluie misterul gândurilor tinerei, subliniind adâncimea privirii și rotunjimea copilarească a ochilor strălucitori. În jurul acestui tablou au fost țesute povești romanțate, care au alimentat, mai apoi, cărți și o ecranizare de succes. Cine a fost misterioasa tânără imortalizată de Vermeer? Să fi fost, oare, tânăra sa servitoare, care îl iubea în secret pe artist, privindu-l cu lipsa de speranță a unei femei condamnate să nu se poată ridica deasupra condiției sociale? Nu vom ști niciodată, dar tocmai acest mister suscită interesul iubitorilor de romanță voalată.

------------------------------------------------------------------------------------ -
Pictor: Johannes Vermeer
Titlul: Fata cu cercel de perlă
Titlul original:
Data: 1665
Stilul: Baroc
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 40 x 46.5 cm
Unde se găseşte: Royal Picture Gallery Mauritshuis

Date despre pictor:

Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft (botezat 31 octombrie, 1632, Delft, Ţările de Jos, d. 15 decembrie 1675, Delft, Ţările de Jos) a fost un pictor olandez, unul din cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai stilului baroc. În timp, reputaţia lui Vermeer a crescut tot mai mult, astăzi el fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi ai vârstei de aur, fiind cunoscut mai cu seamă ca un maestru al folosirii luminii în lucrările sale. Întrega sa operă, considerată autentică, cuprinde 37 de tablouri. Cele mai multe reprezintă scene de fiecare zi sau alegorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu