marți, 31 octombrie 2017

Louise Abbéma - Doamna cu florile


O CLIPĂ DE PICTURĂ CU LOUISE ABBEMA

* * *

o femeie stă lângă
un buchet de flori
strînge în palmă un lănțișor
este departe pe champs elysees
nu-i trebuie mare lucru
să fie fericită

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Louise Abbéma
Titlul : Doamna cu florile
Titlul original: La dame avec les fleurs
Data: 1883
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Louise Abbéma (30 octombrie 1853 – 10 iulie 1927) a fost un pictorita, sculptorita si designer francez din Belle Époque.

Abbéma s-a nascut in Étampes, Essonne. Ea a inceput sa picteze de la o varsta frageda si a studiat sub indrumarea importantilor pictori ai acelei perioade ca Charles Joshua Chaplin, Jean-Jacques Henner si Carolus-Duran. Prima recunoastere a lucrarilor ei a fost la varsta de 23 de ani cand a pictat un portrait al artistei Sarah Bernhardt, prietena ei pe viata si posibil, iubita ei.

A continuat sa picteze portrete ale notabilitatilor zilei, precum si panouri si picturi murale la primaria din Paris, la Opera din Paris, la numeroase teatre, inclusiv la „Theatre Sarah Bernhardt”, precum si la „Palace of the Colonial Governor” din Dakar, Senegal.

A fost o obisnuita expozanta la Salonul din Paris, unde a primit o mentiune pentru panourile sale in 1881. Abbéma a facut parte si din randul artistelor ale caror lucrari au fost expuse in Women’s Building de la World Columbian Exposition 1893 din Chicago. Si un bust al artistei Sarah Bernhardt sculptat de Abbéma a fost expus la acea expozitie.

Abbéma s-a specializat in portrete in ulei si acuarela, iar multe dintre lucrarile ei au prezentat influenta pictorilor chinezi si japonezi, precum si a maestrilor contemporani ca de exemplu Édouard Manet. In mod frecvent a pictat flori in lucrarile ei.

Abbéma a fost si un reusit grafician, sculptorita si designer, precum si autoare de articole in jurnalele Gazette des Beaux-Arts si L’Art.

Abbéma a murit in Paris in 1927.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu