joi, 2 noiembrie 2017

Allan Ramsay - Miss Craigie



* * *

în acest tablou e o poezie
un cap
puțin mijloc
ce se mișcă pe două picioare
în peisajul plin de flori
împotriva gândurilor nerostite

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Allan Ramsay
Titlul : Miss Craigie
Titlul original: Miss Craigie
Data: 1741
Stilul: Rococo
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 76.2 x 63 cm
Unde se gaseste: Denver Art Museum (DAM), Denver, CO, US

Date despre pictor:
Allan Ramsay (13 octombrie 1713 – 10 august 1784) a fost un portretist scotian, nascut in Edinburgh, Scotia, cel mai mare dintre copiii lui Allan Ramsay, poet si autor al „The Gentle Shepherd”.

De la varsta de 20 de ani a studiat in Londra sub indrumarea pictorului suedez Hans Hysing la Academia St. Martin’s Lane, in 1736 a plecat la Roma si Neapole, unde a lucrat timp de trei ani cu Francesco Solimena si Imperiali (Francesco Fernandi). La intoarcerea sa in 1738 s-a stabilit in Edinburgh, atragand atentia asupra lui prin pictura capului lui Duncan Forbes of Culloden si a portretului Ducelui de Argyll, ulterior folosit de Banca Scotianaa pe bancnotele scotiene.Mai tarziu s-a mutat in Londra, unde a fost angajat de Ducele de Bridgewater.Manierele sale placute si cultura lui generala, talentul sau artistic au contribuit la popularitatea sa. In 1739 s-a casatorit pentru cu prima sa sotie, Anne Bayne, fiica unui profesor de Drept din Edinburgh. Niciunul dintre cei trei copii ai lor nu a supravietuit copilariei, sotia lui murind pe 4 februarie 1743, la nasterea celui de-al treilea copil.

Una dintre elevele sale a fost Margaret Lindsay, cea mai mare fiica a lui Sir Alexander Lindsay of Evelick si al Ameliei Murray (nepoata lui David Murray, al 5-lea Viconte de Stormont si sora ofiterului de marina John Lindsay). Mai tarziu s-a casatorit cu ea la Canongate Kirk, Edinburgh, desi tatal ei n-a fost de acord si nu a iertat-o niciodataa fiindca s-a casatorit cu un artist. In urma casatoriei lor indelungate si fericite au avut trei copii supravietuitori, Amelia (1755–1813), Charlotte (1758–1818?) si (1768–1845).

Ramsay si sotia lui au plecat In Italia intre 1754–1757, la Roma, Florenta, Neapole si Tivoli, cautand, pictand si desenand dupa lucrarile vechilor maestri, in siturile arheologice si, pentru a castiga niste bani, au pictat portrete ale turistilor.Dupa ce s-au intors acasa, in 1761 a fost angajat ca pictor principal in slujba lui George III.

A renuntat la pictura in 1770 pentru a se concentra asupra literaturii, sanatatea sa deteriorandu-se in urma unui accident cu dislocarea bratului drept si dupa moartea celei de-a doua sotii in 1782. A murit la Dover pe 10 august 1784.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu