joi, 2 noiembrie 2017

William Merritt Chase - Sfarsit de sezon

plaja

privirea ochilor mei scriu poezie
avand drept sursa marea
pasari care zboara spre adaposturi
iarba inalta se leagana intr-un dans
pe plaja doar umbra scaunelor goale.
soarele nu straluceste
norii marsaluiesc
curand, foarte curand
lacrimi vor cadea peste umbrela mea.
miros de ploaie
miros de singuratate.

asa ca am sa las ploaia
sa spele incertitudinea mea.

(cav)

 


------------------------------------------------------------------------------------ -
Pictor: William Merritt Chase
Titlul: Sfarsit de sezon
Titlul original: End of the season Sun
Data: 1884
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 34.92 x 45.09 cm
Unde se găseşte: Mount Holyoke College Art Museum, USA
Date despre pictor:

William Merritt Chase (1 noiembrie, 1849 – 25 octombrie , 1916) a fost un pictor impresionist si profesor american.S-a nascut in Williamsburg (acum Nineveh), Indiana, in familia unui comerciant local. Tatal lui Chase s-a mutat impreuna cu familia la Indianapolis in 1861 si si-a angajat fiul ca vanzator in afacerea familiei. Chase a aratat de timpuriu interes in arta si a studiat cu artistii locali, Barton S. Hays si Jacob Cox.
Chase a calatorit in Venetia, Italia in 1877 impreuna cu Duveneck si John Henry Twachtman, dupa care s-a intors in Statele Unite in vara lui 1878, ca artist reprezentand noul curent de talente americane educate in Europa. Si-a deschis un studio la New York in cladirea Studio Building de pe Tenth Street, caminul multor pictori importanti din acea perioada.
Chase a castigat numeroase premii si distinctii, atat acasaa cat si in strainatate, a fost membrual Academiei Nationale de Desen, New York, iar intre 1885 si 1895 a fost presedintele Societatii Artistilor Americani. a devenit membru al Ten American Painters dupa ce John Henry Twachtman a murit.
Chase a murit pe 25 octombrie, 1916 in casa sa din New York. In prezent, lucrarile lui sunt expuse in cele mai mari muzee din Statele Unite.