vineri, 3 noiembrie 2017

Annibale Carracci - Sfântul Ștefan - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI ANNIBALE CARRACCI

* * *

în dimineața asta
o armată de păsări
mi-au deschis fereastra
cu un cântec
trezindu-mi visele la realitate


(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Annibale Carracci
Titlul : Sfântul Ștefan
Titlul original:
Data: 1603
Stilul: Baroc
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 68 x 51 cm
Unde se gaseste: Louvre, Paris, Franța

Date despre pictor:
Annibale Carracci(3 noiembrie 1560 – 15 iulie 1609), pictor italian

Annibale Carracci s-a nascut in Bologna pe 3 noiembrie 1560 († 15 iulie 1609).A fost un pictor italian din perioada baroca.

Annibale Carracci s-a nascut in Bologna, iar dupa toate probabilitatile si-a facut ucenicia in familia sa. In 1582, Annibale, fratele sau Agostino si varul sau Ludovico Carracci au deschis un studio de pictura, initial numit de unele persoane, Academia Desiderosi (dornici de faima si invatatura), apoi Incamminati ( „a celor care deschid un drum nou”). In timp ce familia Carracci au pus accent pe desenul tipic liniar florentin, ca de exemplu al lui Raphael si Andrea del Sarto, interesul lor in culourile stralucitoare si marginile neclare ale obiectelor derivate de la pictorii venetieni, in special lucrarile pictorului venetian Titian, pe care Annibale si Agostino l-au studiat in timpul calatoriilor lor prin Italia in 1580-81 la solicitarea varstnicului Caracci Lodovico. Acest eclectism a urmat sa devina trasatura definitorie a artistilor baroci ai scolilor Emiliane sau Bologneze.In multe lucrari bologneze timpurii ale familiei Carracci, este dificil sa se distinga contributiile individuale facute de fiecare. De exemplu, frescele cu povestea lui Jason pentru Palazzo Fava din Bologna (c. 1583-84) sunt semnate Carracci, ceea ce sugereaza ca au contribuit toti. In 1585, Annibale a completat un altar cu Botezul lui Hristos pentru biserica Santi Gregorio e Siro din Bologna. In 1587, a pictat Adormirea Maicii Domnului pentru biserica San Rocco din Reggio Emilia. In 1587-88, Annibale se stie ca a calatorit la Parma si Venetia, unde s-a alaturat fratelui sau Agostino. Din 1589 pana in 1592, cei trei Carracci au completat frescele cu Fondarea Romei pentru Palazzo Magnani din Bologna. Prin 1593, Annibale a completat un altar, Fecioara pe tron cu St John şi St Catherine, in colaborare cu Lucio Massari. Invierea lui Cristos dateaza din 1593. In 1592, a pictat Adormirea Maicii Domnului pentru capela Bonasoni din San Francesco. In anii 1593-94, toti trei Carracci au lucrat la frescele din Palazzo Sampieri in Bologna.
Bazat pe frescele prolifice si de maestru ale lui Carracci in Bologna, Annibale a fost recomandat de Ducele de Parma, Ranuccio I Farnese, fratelui sau, Cardinalul Odoardo Farnese, care a dorit sa decoreze pianul nobil al palatului roman Palazzo Farnese. In noiembrie–decembrie 1595, Annibale si Agostino au plecat la Roma sa inceapa decorarea Camerino cu povesti despre Hercule, potrivite deoarece gazduiau faimoasele sculpturi antice greco-romane ale Farnese Hercule.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu