miercuri, 6 decembrie 2017

Henri Catargi - Peisaj din Valea Argeșului


ANIVERSARE IMPRESIONISTA ROMANEASCA CU HENRI CATARGI

Pictură

se poate trăi foarte bine
în statul peisajelor
iubind grădini umplute cu vopsea
născând naturi moarte cu flori şi farfurii

durerea încape în portocala tăiată
iar înţelepciunea în trandafirul
care nu mai are putere să-şi ridice capul

de Antonina Sebesta
---------------------------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: Henri Catargi
Titlul: Peisaj din Valea Argeșului
Titlul original: Peisaj din Valea Argeșului
Data: 1971
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Henri Catargi (n. 6 decembrie 1894, Bucureşti - d. 19 iulie 1976, Bucureşti) a fost un pictor român.
Henri H. Catargi a urmat liceul la Paris, şi, deoarece tatăl său i-a condiţionat studiul picturii de absolvirea unei facultăţi practice, şi-a luat licenţa în drept la Sorbona.
La revenirea în ţară, a frecventat Academia Liberă de Pictură, avându-i ca profesori pe Gheorghe Petraşcu şi pe Jean Al. Steriadi. În 1920 s-a reîntors la Paris, pentru a studia la Academia Julian. Acolo i-a cunoscut pe pictorii postimpresionişti francezi Édouard Vuillard, Paul Sérusier, pictorii Felix Vallotton, Maurice Denis, dar şi pe Theodor Pallady, care a avut o mare influenţă asupra creaţiei sale.
Arta lui Catargi a evoluat într-un mod destul de puţin obişnuit, lucrările din prima perioadă de creaţie au fost lucrări care ţin mai mult de avangardă decât de modernism. Spre sfârşitul vieţii, împins de nevoile materiale, a început să picteze în manieră realistă personaje în costume naţionale, cu broboade, bibliotecare, reuşind să se adapteze într-un mod superior tuturor condiţiilor impuse de ideologie.
Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, pictorului Henri Catargi i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice şi cinematografiei”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu