miercuri, 6 decembrie 2017

Frederic Bazille - Gradinuta

SARBATOARE IN AER LIBER CU FREDERIC BAZILLE

Fără partituri

În versurile mele nu găseşti flori de magnolie,
Safire, turcoaze ale cerului.
Florile le vreau în grădină,
Giuvaerele în casete
Iar cerul?
Cerul poate fi trasat doar de aripă
În zbor înalt.
Pasărea cântă fără partituri.

de Zofia Walas


 


---------------------------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: Frederic Bazille
Titlul: Gradinuta
Titlul original:
Data: 1866-1867
Stilul: impresionism
Mod de realizare:Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Jean Frédéric Bazille (6 decembrie 1841 – 28 noiembrie 1870) a fost un pictor francez impresionist in ale carui lucrari, figurile in aer liber sunt in prim plan. A devenit interesat de pictura dupa ce a vazut cateva lucrari ale lui Eugène Delacroix. Familia lui a fost de acord sa studieze pictura, dar numai daca studia si medicina.
Bazille a inceput sa studieze medicina in 1859, apoi s-a mutat la Paris in 1862 pentru a-si continua studiile. Acolo i-a cunoscut pe Pierre-Auguste Renoir si Alfred Sisley si s-a simtit atras de impresionism, incepand sa ia lectii in studioul lui Charles Gleyre. Dupa ce a picat examenul la medicina in 1864, tanarul a inceput sa picteze si ma mult. Printre prietenii lui se numarau Claude Monet, Alfred Sisley si Édouard Manet. Bazille era generos si-i ajuta pe cei mai putin norocosi, oferindu-le spatiu in studioul lui si materiale de lucru.
Bazille avea doar 23 de ani cand a pictat cateva din cele mai cunoscute lucrari ale sale, de ex. 'The Pink Dress' (ca. 1864, Musée d'Orsay, Paris). Cea mai cunoscuta pictura a sa e 'Family Reunion' din 1867–1868 (Musée d'Orsay, Paris).
Frédéric Bazille s-a inrolat in august 1870 intrun regiment de zuavi, la o luna dupa izbucnirea razboiului franco-prus. Pe 28 noiembrie, deoarece ofiterul unitatii sale a fost ranit in batalia de la Beaune-la-Rolande, Frédéric Bazille a preluat comanda si a condus asaltul asupra pozitiei germanilor. In atacul esuat a fost lovit de doua ori si a murit pe campul de lupta la varsta de 28 de ani. Tatal lui a mers acolo si i-a luat trupul pentru a-l inmormanta la Montpellier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu