vineri, 9 martie 2018

John Duncan Fergusson - Anne Estelle Rice in Paris - Aniversare

* * *

aș vrea să trăiesc zilinc în paris
îmbrăcat în culorile basmului
să inventez personaje
luate din tablourile lui john duncan fergusson
în care se mişcă o lume liliachie
să dansez în lumina soarelui
cu anne estelle rice

c.a.v.

 


--------------------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: John Duncan Fergusson
Titlul: Anne Estelle Rice in Paris
Titlul original: Anne Estelle Rice in Paris
Data: 1907
Stilul: Fauvism
Mod de realizare: ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
John Duncan Fergusson (9 martie 1874 – 30 ianuarie 1961) a fost un pictor scotian, considerat unul dintre cei mai mari artisti ai scolii scotiene de pictori coloristi.
Fergusson s-a nascut in Leith, Edinburgh. A fost primul din cei patru copii. Desi s-a pregatit ca chirurg de marina, Fergusson a realizat curand ca vocatia sa era pictura si s-a inscris la Trustees Academy, o scoala de arta din Edinburgh. Curand a fost deziluzionat de stilul rigid de predare si a hotarat sa predea pictura. Dupa aceea, el a inceput sa calatoreasca in Maroc, Spania si Franta unde i-a cunoscut pe artistii acelei perioade. Printre ei s-a aflat si Samuel Peploe, alt artist din grupul de coloristi scotieni.
In 1898, Fergusson a calatorit pentru prima oara la Paris sa studieze la Luvru.El a fost extrem de influentat de picturile impresioniste din Sala Caillebotte, ceea ce a constituit o importanta influenta asupra dezvoltarii stilului sau.Ulterior va fi influentat de Fauvism, iar principiile fauviste de folosire a culorii vor deveni o puternica trasatura a artei sale.
Fergusson a devenit unul dintre numerosii artisti talentati de la inceputul secolului al XX-lea pentru care Parisul era caminul lor. Acolo s-a intersectat cu artisti ca Henry Matisse si Pablo Picasso in cafenelele pentru care orasul era renumit. In plus, impreuna cu prietenul sau Samuel Peploe picta in mod regulat pe plaja Paris Plage si in alte locuri de pe coasta intre 1904-9. Tot in aceasta perioada a inceput relatia sa cu ilustratorul american Anne Estelle Rice (1879–1959), pe care a indemnat-o sa se apuce de pictura.
La izbucnirea Primului Război Mondial, Fergusson era considerat a fi principalul artist al picturii britanice moderne.

In anii 1920 Fergusson s-a stabilit intrun atelier din Londra. Prima sa expozitie solo a fost in 1923 , de asemenea a facut parte si din cateva expozitii importante de grup. In 1928, el imoreuna cu partenera sa, dansatoarea Margaret Morris, s-au mutat la Paris unde au stat pana cand spectrul razboiului se intrezarea din nou in Europa, determind cuplul sa se mute la Glasgow in 1939, unde au ramas pana la sfarsitul vietii.

In 1940 Fergusson a fondat New Art Club, din care faceau parte grupul de pictori New Scottish Group, el fiind primul presedinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu