vineri, 24 martie 2017

Charley Toorop - aniversare - Să stai într-o lumină crudă

ANIVERSAREA PICTORIȚEI CHARLEY TOOROP

Să stai într-o lumină crudă

Să stai într-o lumină crudă
când trec prin aer funigei,
s-auzi cum pasc în iarbă miei
şi mieii să nu te audă.


S-aduni miresmele din tei
şi muntele să-ţi fie rudă,
să stai într-o lumină crudă
când trec prin aer funigei.

Să vezi cum dup-atâta trudă
toamna-i leapădă cercei,
să pleci, să nu mai simţi, să iei
cu tine nesfârşirea udă.

Să stai într-o lumină crudă.

de Dinu Ianculescu


----------------------------------------------------------------------------------------
Actorul Dinu Ianculescu (n. 24 martie 1925) a fost cunoscut
pe vremuri ca vocea de aur a radiodifuziunii române.
Vocea poetului Dinu Ianculescu a rămas de aur.
----------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Charley Toorop
Titlul: Amsterdam
Titlul original: Leidsegracht Amsterdam
Data:
Mod de realizare: ulei pe panză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecție privată


Date despre pictor:
Charley Toorop (24 martie 1891 – 5 noiembrie 1955) a fost o pictorita si litografa daneza. Numele ei intreg a fost Annie Caroline Pontifex Fernhout-Toorop.
Charley Toorop s-a nascut in Katwijk. Ea a fost fiica lui Jan Toorop si Annie Hall. S-a casatorit cu fulozoful Henk Fernhout in mai 1912, insa au divortat in 1917. Si unul dintre fiii ei, Edgar Fernhout (1912–1974) a devenit pictor. Celalalt fiu al ei, John Fernhout (1913–1987), a devenit producator de filme care lucra deseori cu Joris Ivens.
Charley Toorop a devenit membra al grupului de artisti numit Het Signaal (The Signal) in 1916. Grupul avea ca scop descrierea sensului profund al realitatii prin folosirea culorilor si a liniilor puternic, precum si prin puternic contrast al culorilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care Toorop e vazuta ca sustinatoare a Bergense School.
Toorop a fost prietena cu ceilalti artisti, de exemplu cu Bart van der Leck si Piet Mondriaan. In 1926 Charley Toorop a plecat in Amsterdam, unde pictura ei a devenit influentata de film. Figurile reprezentate frontal stau izolate una de cealalta, ca si cum lumina lampilor ar cadea pe film . Naturile ei statice prezinta asemanari cu cubismul sintetic al lui Juan Gris. Incepand cu anii 1930 a pictat multe figuri feminine, precum si nuduri si autoportrete intrun stil puternic realist.
Toorop a proiectat si comandat o casa numita „De Vlerken”, situata pe Buerweg 19 in Bergen (Nordul Olandei). Casa inca exista acolo, insa dupa un incendiu acoperisul ei din stuf a fost inlocuit cu acoperis de tigle.
Charley Toorop a murit in Bergen, in 5 noiembrie 1955. Lucrarile ei se gasesc in multe colectii publice, in special la muzeul Kröller-Müller Museum din Otterlo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu