sâmbătă, 13 mai 2017

Louis Léopold Robert - Portretul doamnei Madelaine Jacot-Guillarmod - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI LOUIS LEOPOLD ROBERT

Pentru ea

Pentru ea
Aş culege-n palma-o stea
Să strălucească noaptea
Cum străluceste inima mea
Pentru ea


de Sappho


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Louis Léopold Robert
Titlul: Portretul doamnei Madelaine Jacot-Guillarmod
Titlul original:
Data :
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Louis Léopold Robert(13 mai 1794 – 20 martie 1835), pictor elvetian, s-a nascut la La Chaux-de-Fonds (Neuchâtel) in Elvetia, insa a plecat din orasul natal la varsta de 16 ani in Paris, impreuna cu gravorul Girardet.
Era cat pe ce sa obtina marele premiu pentru gravura, cand evenimentele din anul 1815 i-au naruit sperantele, deoarece Neuchâtel ajuns sa apartina Prusiei, iar Robert a fost eliminat de pe lista concurentilor fiind considerat strain.In timp ce-si continua studiile cu Girardet nu i s-a interzis niciodata sa frecventeze studioul lui Jacques-Louis David, astfel ca s-a hotarat sa devina pictor, reintorcandu-se in tara lui natala cand si maestrul lui a fost exilat. La Neuchâtel a primit o bursa de la Roullet de Mezerac, pentru a pleca la Roma. In descrierea obiceiurilor de viata ale oamenilor de acolo, in special din sudul Italiei, el a aratat un sentiment special fata de caracteristicile natiei lor.
Dupa ce a executat multe studii privind viata italienilor, Robert a avut ideea de a picta patru lucrari grandioase care sa reprezinte odata pentru totdeauna cele patru anotimpuri din Italia si cele patru minoritati importante .
Nemaisuportand vicisitudinile vietii si foarte descurajat, Robert s-a sinucis in fata sevaletului sau pe 20 martie 1835, la comemorarea a 10 ani de la sinuciderea fratelui sau de care fusese foarte atasat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu