sâmbătă, 13 mai 2017

Pierre-Narcisse Guerin - Sappho pe faleza Leucadiană - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI PIERRE NARCISSE BARON GUERIN

Afrodita

Fericit mire, căsătoria s-a împlinit aşa cum ţi-a fost pe plac,
ai fecioara pe care ţi-ai dorit-o;
înfăţişarea ta, mireasă, este numai graţie,
privirea ţi-e nespus de dulce,
iubirea e răspândită pe faţa ta frumoasă.
Afrodita te-a cinstit în mod deosebit...


de Sappho



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Pierre-Narcisse Guerin
Titlul: Sappho pe faleza Leucadiană
Titlul original:
Data :
Stilul: Neoclasicism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea: 188 x 114 cm
Unde se gaseste: Hermitage Museum, Saint Petersburg, Russia
Date despre pictor:
Pierre-Narcisse, baron Guérin (13 mai 1774 – 6 iulie 1833) a fost un pictor francez, nascut in Paris.
A fost elev a lui Jean-Baptiste Regnault, a primit unul dintre cele trei premii oferite in 1796. In 1799, pictura lui „Marcus Sextus” (Luvru) a fost expusa la Salon si a fost primita cu mult entuziasm.
Cu aceasta ocazie, Guérin a fost numit presedinte a Institutului si a plecat la Roma sa studieze sub indrumarea lui Joseph-Benoît Suvée. In 1800, neputand ramane in Roma din cauza sanatatii sale, el a plecat la Neapole, unde a pictat „Grave of Amyntas”. In 1810, la reintoarcerea sa in Paris, artistul a avut un mare succes cu lucrarea „Andromache and Pyrrhus” (Luvru); in acelasi an e expus „Cephalus and Aurora” (Luvru) si „Bonaparte and the Rebels of Cairo” (Versailles). Subiectele acestor picturi erau „Primul Imperiu” atat de popular atunci.
Restauratia i-a adus lui Guérin alte onoruri; a primit in 1803 crucea Legiunii de Onoare, iar in 1815 Louis XVIII l-a numit in Académie des Beaux-Arts. Stilul lui s-a schimbat dupa gustul popular.
Guérin a fost angajat sa picteze pentru Madeleine o scena din viata St Louis, insa sanatatea l-a impiedicat sa termine ce a inceput, iar in 1822 a acceptat postul de director al Academiei Franceze din Roma, pe care l-a refuzat in 1816. La reintoarcerea in Paris in 1828, Guérin, care anterior fusese facut cavaler al ordinului St. Michel, a fost innobilat. A incercat sa termine lucrarea inceputa la Roma, „Pyrrhus and Priam”, insa in zadar; sanatatea lui s-a deteriorat foarte mult, iar in speranta unei imbunatatiri s-a reintors in Italia cu Horace Vernet. Curand dupa sosirea lui la Romat, baronul Guérin a murit pe 6 iulie 1833 si a fost ingropat in biserica La Trinité de Monti pe partea cu Claude Lorrain

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu