marți, 12 septembrie 2017

George Hendrik Breitner - Balerină - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI GEORGE HENDRIK BREITNER

* * *

fugi repede pe scenă
ce mai aştepţi
apare prinţul
lângă lacul lebedelor
străluceşte
precum razele aurorei

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: George Hendrik Breitner
Titlul : Balerină
Titlul original: Ballerina
Data:
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
George Hendrik Breitner (12 septembrie 1857 – 5 iunie 1923) a fost un pictor impresionist si fotograf olandez.

Desi il avea ca profesor pe pictorul olandez Charles Rochussen, care tinea cursuri de istorie a picturii si peisagistica, Breitner nu a fost atras de acest domeniu, simtindu-se sufocat de principiile rigide si traditionaliste predate la Academie. In 1880 lucreaza pentru un an in atelierul Willem Maris, un reprezentant al scolii de la Haga. Membrii acesteia imitau stilul si maniera de lucru a Scolii Barbizon, preferand sa lucreze in aer liber, ceea ce Breitner a acceptat cu entuziasm. Dupa o perioada in care a fost preocupat exclusiv de peisaje, a realizat ca tema nu ii oferea ceea ce isi dorea. Impreuna cu van Gogh descopera strazile si cartierele muncitoresti din Haga si porturile din Rotterdam, surse de inspiratie care ii vor marca decisiv creatiile ulterioare. Breitner avea sa prefere scenele din viata cotidiana, modelele predilecte fiind muncitori, servitoare, considerandu-se un „artist al saracilor”.

Treptat, dupa ruptura de scoala de la Haga, incepe sa realizeze si fotografii, in afara schitelor si desenelor. Se muta la Amsterdam, incercand sa transpuna in lucrarile sale agitatia si ritmul frenetic al orasului. Adesea realiza tablouri cu acelasi subiect, in mai multe variante, din diferite perspective sau in diferite conditii meteorologice. Fotografia il ajuta sa surprinda cu usurinta anumite efecte si medii, pe care le transpunea ulterior in pictura.

Breitner lucra intr-un stil profund personal, chiar daca tusele aminteau de stilul impresionist. A lucrat foarte mult impreuna cu Isaac Israëls, cei doi fiind considerati cei mai importanti reprezentanti ai impresionismului in Amsterdam. Chiar daca unii critici il acuzau ca are lucrari ce par „neterminate”, generatia tanara il aprecia, atat pentru lucrari cat si pentru stilul de viata boem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu