miercuri, 20 decembrie 2017


SARBATORIREA PICTORULUI DE COMPOZITIE PIETER DE HOOCH
Curtea (Pieter de Hooch)

Cine a spus că nu se poate?
Totul este posibil.
Nici un eşec nu ameninţă.
Totul este posibil
dar numai în limitele acestui careu cărămiziu,
în limitele neapăsătoare ale acestei curţi
din care timpul s-a retras asemenea mării
lăsând în urmă un ţărm nefiresc de curat,
între marginile acestei jumătăţi de cochilii
unde bărbatul trage din pipă, femeia bea bere
iar copilul
ca un greier albastru
întors din muzică
îl priveşte cu mâinile încrucişate.

de Vasile Nicolescu




--------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: Pieter de Hooch
Titlul: curtea
Titlul original:
Data: 1658
Stilul: Baroc
Mod de realizare: ulei pe pânză,
Dimensiunea: 69.5 x 60 cm
Unde se gaseste: Colectie privata

Date despre pictor:

Pieter de Hooch (20 decembrie 1629 – 1684) a fost un pictor olandez de compozitie din perioada de aur a picturii olandeze.A fost contemporan cu maestrul Jan Vermeer, pictand acelasi stil si teme. De Hooch s-a nascut in Rotterdam, tatal lui, Hendrick Hendricksz de Hooch, era zidar, iar mama lui, Annetge Pieters, era moaşa. A fost cel mai mare dintre cei cinci copii si a trait mai mult decat toti fratii sai.A studiat arta in Haarlem cu pictorul peisagist, Nicolaes Berchem. Incepand cu anul 1650, tanarul a lucrat ca pictor si servitor pentru comerciantul de lenjerie si colectionarul de arta, Justus de la Grange. Serviciul lui necesita sa-l acompanieze in calatoriile lui la Haga, Leiden si Delft, unde, eventual se muta.
De Hooch s-a casatorit la Delft in 1654 cu Jannetje van der Burch, cu care a avut sapte copii. A devenit membru al breslei pictorilor Saint Luke in 1655 si s-a mutat la Amsterdam prin 1661.
Primele lucrari ale lui de Hooch, ca si aa celorlalti pictori tineri din acea perioada, au fost mai mult compozitii de scene cu soldati in hanuri si taverne, artistul punand accent pe lumina si culoare si nu prea era interesat de explorarea subiectului. Dupa ce si-a intemeiat familia pe la mijlocul anilor 1650, accentul sau s-a concentrat pe scenele domestice si portretele de familie.
Cu toate ca picta pentru cei mai bogati patroni din Amsterdam, el locuia in cea mai saraca zona aa orasului. In acea perioada, stilul de pictura a lui de Hooch a devenit mai aspru si in culori mai intunecate, iar scenele domestice simple au fost inlocuite cu imagini de holuri palate si vile de tara foarte decorate. Cei mai multi specialisti cred ca lucrarile lui de Hooch dupa anul 1670 au devenit mai stilizate si de o calitate mai proasta. S-ar putea ca suferinta sa (la varsta de 38 de ani, cu o familie tanara) de la moaartea sotiei sale (in 1667) sa-i fi afectat munca. In orice caz, sanatatea lui s-a deteriorat si a murit in 1684 intrun azil de nebuni din Amsterdam, insa nu se cunoaste cauza directa a internarii sale acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu