miercuri, 20 decembrie 2017

Jean Theodoor Toorop - Autoportret - Aniversare


O CĂLĂTORIE PRIN CULORILE LUI JEAN THEODOOR TOOROP

* * *

în fiecarea dimineață
în mod haotic
amestec puțin roșu cu albastru
pentru a crea o nuanță violet
pe urmă
pictez
un autoportret
pe pânza
numai în culorile pe care doresc să le văd


(cav)



----------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Jean Theodoor Toorop
Titlul: Autoportret
Titlul original:
Data:
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:

Date despre pictor:
Jean Theodoor Toorop (20 decembrie 1858 – 3 martie 1928), cunoscut ca Jan Toorop, a fost un pictor indo-olandez ale carui lucrari apartin simbolismului si stilului Art Nouveau. Primele lui lucrari au fost influentate de scoala de impresionism din Amsterdam.
Jean Theodoor Toorop s-a nascut in 20 decembrie 1858 in Purworejo, Java, Dominațiile coloniale Olandeze. A fost descendentul unei doamne asiatice si al unui asa-numit orang Belanda Hitam – adica un soldat negru recrutat din Gold Coast – in zilele noastre Ghana. In 1880 a devenit student la Rijksakademie in Amsterdam. Din 1882 pana in 1886 a locuit in Bruxelles, unde s-a alaturat miscarii artistice Les XX (Les Vingts), un grup de artisti centrati in jurul lui James Ensor. Toorop a pictat in diferite stiluri in acei ani, ca de exemplu realism, impresionism neo-impresionism si post-impresionism.

Dupa casatoria in 1886 cu o femeie engleza, Annie Hall, Toorop si-a petrecut timpul intre Haga, Anglia si Bruxelles, iar dupa 1890 in Katwijk aan Zee, un oras de pe tarmul olandez. In aceasta perioada si-a dezvoltat propriul lui stil unic simbolist, cu linii dinamice, imprevizibile bazate pe motive indoneziene, figuri suple foarte stilizate si curbilinii.

Ulterior a trecut la stilul Art Nouveau in care un joc a similar de linii e folosit in scop decorativ, aparent fara nici un sens simbolic. In 1905 s-a convertit la catolicism si a inceput sa produca lucrari religioase. A creat si ilustratii pentru carti, postere si desene pentru vitralii.

Pe tot timpul vietii, Toorop a produs si portrte, in forma de schite si picturi, care se situeaza ca stil de la realism la impresionism.

Toorop a murit pe 3 martie 1928 in Haga, Olanda. Fiica lui, Charley Toorop (1891–1955) a fost si ea pictorita, la fel si nepotul lui, Edgar Fernhout.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu