miercuri, 20 decembrie 2017

Jean Theodoor Toorop - Flota de pescuit la Veere


ANIVERSAREA PICTORULUI INDO-OLANDEZ JEAN THEODOR TOOROP

Fără titlu

De ani de zile nu mai pot
să număr pescărușii
Am pierdut simțul albastrului
Și pe când clipele de acum îmi închid orizontul
Cele de ieri sunt înlăuntrul meu lumină.

de Klairi Anghelidou



--------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: Jean Theodoor Toorop
Titlul: Flota de pescuit la Veere
Titlul original: De vissersvloot van Veere
Data: ?
Stilul: Divizionism
Mod de realizare: ulei pe pânză,
Dimensiunea:62 x 47 cm
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Jean Theodoor Toorop (20 decembrie 1858 – 3 martie 1928), cunoscut ca Jan Toorop, a fost un pictor indo-olandez ale carui lucrari apartin simbolismului si stilului Art Nouveau. Primele lui lucrari au fost influentate de scoala de impresionism din Amsterdam. Jean Theodoor Toorop s-a nascut in 20 decembrie 1858 in Purworejo, Java, Dominațiile coloniale Olandeze. A fost descendentul unei doamne asiatice si al unui asa-numit orang Belanda Hitam - adica un soldat negru recrutat din Gold Coast - in zilele noastre Ghana. In 1880 a devenit student la Rijksakademie in Amsterdam. Din 1882 pana in 1886 a locuit in Bruxelles, unde s-a alaturat miscarii artistice Les XX (Les Vingts), un grup de artisti centrati in jurul lui James Ensor. Toorop a pictat in diferite stiluri in acei ani, ca de exemplu realism, impresionism neo-impresionism si post-impresionism.
Dupa casatoria in 1886 cu o femeie engleza, Annie Hall, Toorop si-a petrecut timpul intre Haga, Anglia si Bruxelles, iar dupa 1890 in Katwijk aan Zee, un oras de pe tarmul olandez. In aceasta perioada si-a dezvoltat propriul lui stil unic simbolist, cu linii dinamice, imprevizibile bazate pe motive indoneziene, figuri suple foarte stilizate si curbilinii.
Ulterior a trecut la stilul Art Nouveau in care un joc a similar de linii e folosit in scop decorativ, aparent fara nici un sens simbolic. In 1905 s-a convertit la catolicism si a inceput sa produca lucrari religioase. A creat si ilustratii pentru carti, postere si desene pentru vitralii.
Pe tot timpul vietii, Toorop a produs si portrte, in forma de schite si picturi, care se situeaza ca stil de la realism la impresionism.
Toorop a murit pe 3 martie 1928 in Haga, Olanda. Fiica lui, Charley Toorop (1891–1955) a fost si ea pictorita, la fel si nepotul lui, Edgar Fernhout.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu