marți, 23 ianuarie 2018

Édouard Manet - În grădină

AZI INTERMEZZO IMPRESIONIST CU EDOUARD MANET

Departe de noi

Sunt fără de capăt
Străzile privirilor tale

Din pupilele tale rândunelele
Migrează în sud

Plopii din pieptul tău
N-au fost desfrunziţi vreodată

Soarele nu apune
Pe cerul cuvintelor tale

de Vasko Popa

 


-----------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Édouard Manet
Titlul: În grădină
Titlul original:
Data:1870; Paris, Franta
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 54 x 44 cm
Unde se gaseste: Colectie privată

Date despre pictor:

„Domnul Manet n-a dorit sa rastoarne domnia picturii deja existente si nici nu a dorit sa creeze o arta noua. Pur si simplu a dorit sa fie el insusi” – scria Manet despre el insusi. Cel mai potrivit cuvant pentru a caracteriza felul de a picta al acestui mare maestru francez este „sinceritate”. Despre Manet se pot afirma multe: culorile sale au avut o stralucire extraordinara, felul in care se folosea de lumina era inimitanainte de toate, sincer pana la brutalitate.
„Dejunul pe iarba” sau Olympia” au socat publicul secolului al XIX-lea si i-au atras multi dusmani, dar pictura nu a mai fost aceeasi dupa aparitia acestor doua opere. Manet a reinventat traditia dar a fost un pictor modern in adevaratul sens al cuvantului.
Édouard Manet (* 23 ianuarie 1832, Paris – 30 aprilie 1883, Paris) a fost un pictor francez, precursor al impresionismului.Plecând de la izvorul tradiţiilor marilor maeştri, Manet a fost în măsură să lege sugestiile vremurilor vechi cu elementele moderne, fapt pentru care i s-a spus „pictor al zilelor noastre” (Charles Beaudelaire).
Creaţiile sale au stârnit scandal şi indignare, cu toate că Manet n-a dorit niciodată să provoace pe nimeni, a dorit numai să schimbe pictura şi s-o reînoiască.
Manet a fost ultimul pictor clasic şi totodată primul pictor modern. Tablourile lui uimesc şi astăzi şi ne trezesc interesul, reprezentând astfel o parte incontestabilă a picturii universale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu