miercuri, 17 mai 2017

Claude Monet - Impresie. Răsărit de soare


Romanţa unui nou răsărit al iubirii

În orizontul imaginar
Al vieţii
Va fi mereu
Un nou răsărit,
Va fi mereu
În suflet
Un cântec să-l amintească.

Din fiecare zi ce trece
Din nou se naşte alta,
Deci să începem
Să trăim(dragostea)viaţa
cu fiecare rasarit de soare.

Îm apus de soare
Şi-n fiecare zori,
Privighetorile cântă,
Crini înfloresc,

Cerul e albastru
Şi limpede izvorul.
Tandră şi strălucitoare este luna
Într-o noapte de iarnă,

Confudându-se cu ochii tăi
Când se uită-n depărtare
Şi cu stelele
Ca lumina ochilor tăi
În fiecare rasarit de soare.

Păreau doi luceferi
Coborâţi din ceruri
Care vin să aibă
Dragostea ce-o simt pentru tine
Femeie uimitoare.

Într-o noapte de iarnă,
Intr-un nou răsărit de soare.

Acesta este noul răsărit
Splendoarea trecută
A vieţii
Cr lasă prieteni...
Şi dragostea să plece.

Este ca o reîntoarcere
Spre început
Ce se simte ca briza uscată
Pe drumurile
Sufletului meu singuratic

Ai plecat femeie uimitoare.
Acesta-i noul răsărit de soare
În zilele noastre
Ca doi luceferi
Coborâţi din ceruri.

Care vin să vadă
Iubirea ce-o simt pentru tine,
Femeie uimitoare
În fiecare răsărit de soare.

de Enrique Antonio Sanchez Liranzo



=========================================
Tabloul lui Claude Monet „Impresie. Răsărit de soare” este una dintre cele mai celebre picturi ale lumii: ea a dat numele unui întreg curent artistic, rămas în istoria artei sub numele de impresionism. Dar multă vreme specialiştii nu au putut stabili la ce dată a fost pictat tabloul, care poartă o datare vagă, iar unii au susţinut chiar că, în ciuda titlului dat de autor, ar reprezenta un asfinţit şi nu un răsărit de soare. Acum, munca „detectivistică” a unui astronom a ajutat la rezolvarea enigmei.
Donald Olson, astronom şi profesor de fizică la Texas State University, este cunoscut pentru analizele sale care au ajutat la lămurirea unor controverse istorice.
Olson a studiat întâi fotografii istorice ale portului Le Havre (reprezentat în tablou), pentru a reconstitui vederea spre sud-est pe care ar fi avut-o Monet din camera sa de hotel.
Soarele pictat de Monet apare aşa cum ar fi arătat la 20-30 de minute după răsărit, afirmă Olson. Astronomul a calculat apoi în ce zile acest moment ar fi coincis cu fluxul – singura perioadă în care corăbiile mari ar fi putut intra în apele puţin adânci ale portului, aşa cum arată scena din tablou.
Olson a obţinut astfel 19 posibile date la care Monet ar fi putut vedea priveliştea pe care a reprezentat-o pe pânza sa.
Pentru a reduce numărul posibilităţilor, Olson a cercetat rapoartele meteorologice din epoca respectivă, eliminând zilele în care fusese furtună. Apoi, felul în care sunt orientate fuioarele de fum din stânga imaginii arată că vântul bătea către est – informaţie care a fost iarăşi confruntată cu rapoartele meteo.
Olson a obţinut în acest fel doar două date posibile la care ar fi putut fi pictat tabloul: 13 noiembrie 1972 sau 25 ianuarie 1973.
Prima dată este mai probabilă, deoarece se potriveşte cu inscripţia „72” trecută de Monet pe pânză, alături de semnătura sa, deşi mulţi istorici de artă tindeau să o neglijeze şi să considere că tabloul ar fi fost pictat mai curând în 1873.
Toate indiciile duc, aşadar, spre concluzia, că Monet ar fi pictat minunatul tablou redând priveliştea văzută din camera sa de hotel din Le Havre, în ziua de 13 noiembrie, 1872, ora 7.35 dimineaţa.
Sursa: Live Science
================================================
Claude Monet - Impresie. Răsărit de soare
Original Title: Impression, soleil levant
Data: 1873
Stilul: Impresionism
Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny) a fost un pictor impresionist din Franța.
Monet s-a născut la Paris, Franța. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat în mare parte la picturi plein air - schițe rapide făcute în aer liber - pe plajele Normandiei, l-a învățat câteva tehnici ale picturii în 1856. La început artistul nu era deloc de acord cu lucrările facute de Boudin, dar acesta l-a învățat să deschidă ochii asupra naturii : "... în sfârșit ,ochii mi s-au deschis și am înțeles cu adevărat natura. Am învățat în același timp s-o iubesc ." [necesită citare]
Monet a trebuit să meargă în armată în Algeria. Mătușa sa Lecadre a fost de acord să-l scape de armată, dacă va fi urmat un curs de artă la universitate. El a părăsit armata, dar stilurile de pictură tradițională predate la universitate nu i-au fost pe plac.
În 1862 el a studiat arta cu Charles Gleyre la Paris, unde l-a întâlnit pe Pierre-Auguste Renoir împreună cu care a fondat mișcarea impresionistă. Ei au pictat împreună și au rămas prieteni toată viața.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu