miercuri, 17 mai 2017

Jean-Baptiste Camille Corot (n. 16 iulie 1796, Paris - d.22 februarie 1875 , Paris)

JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT

Iata cateva citate celebre ale pictorului peisagist francez Jean-Baptiste Camille Corot.
Nu ma grabesc niciodata sa ajung la detaliu; inainte de orice ma intereseaza masele mari si caracterul general al tabloului.
E atat de bine sa vezi soarele ... Stiti, imi place sa-l privesc in fata! Ii ador lumina si am facut totul pentru a o reda si pentru a impresiona prin ea pe ceilalti asa cum ea m-a impresionat pe mine. Daca mi s-ar ingadui, as acoperi cu picturile mele peretii unei inchisori.
In natura cautati mai intai forma, apoi valorile si raporturile tonale; in sfarsit, culoarea si executia. Iar toate acestea, supuse sentimentului care va incearca.
Interpretez in egala masura cu inima cat si cu ochiul. Lasati-va condusi numai de sentiment. Urmati-va convingerile. E mai bine sa nu fii nimic, decat sa fii ecoul altora ... Realitatea e doar o parte a artei. Ea se cere completata de sentiment.
Nu trebuie sa cauti. Trebuie sa astepti. Am asteptat intotdeauna, fara tulburare si nu sunt deloc nefericit.
Un om nu trebuie sa imbratiseze profesiunea de artist inainte de a fi recunoscut inlauntrul sau o vie pasiune pentru natura si disponibilitatea de a o urma cu o staruinta care sa nu cunoasca abatere. Sa nu caute nici aprobare, nici bani. Sa nu se lase descurajat de obiectiile pe care le-ar putea starni lucrarile sale: sa se baricadeze intre zidurile convingerilor sale si sa se lase purtat de ele mereu inainte, infruntand orice obstacol. O munca necurmata - fie de executie, fie de observatie. O constiinta invulnerabila.

Jean-Baptiste Camille Corot.


-----------------------------------------------------------------------------------
Jean-Baptiste Camille Corot (n. 16 iulie 1796, Paris - d.22 februarie 1875 , Paris) a fost cel mai mare pictor peisagist francez al secolului al XIX–lea. Camille Corot este pictorul care eliberează peisagistică de restricțiile impuse de neoclasicism. A fost un maestru al picturii plein-air și, prin urmare, a influențat impresionismul, curent la a cărui naștere a asistat, fără a-l fi înțeles pe deplin. Corot poate fi socotit precursorul impresionismului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu