miercuri, 24 mai 2017

Marcel Iancu - Port

ZIUA MARCEL IANCU

Undeva unde nu am calatorit niciodata, cu draga inima

Undeva unde nu am calatorit niciodata, cu draga inima
dincolo de orice experienta, ochii tai infasurati in tacerea-ti:
in cele mai delicate gesturi sant lucruri care ma inconjoara
sau pe care nu le pot atinge pentru ca sant prea aproape.


de E. E. Cummings


--------------------------------------------------------------------------------
Marcel Iancu - Port
Marcel Iancu s-a nascut In 1905 in Bucuresti. A studiat pictura si arhitectura la Bucuresti si Zurich intre 1915 si 1916, fiind si unul dintre fondatorii miscarii Dada.
Locuieste un timp la Paris, revine in Romania si in perioada 1924-1936 este un sustinator activ al miscarii culturale din jurul revistei Contimporanul, editata de Ion Vinea.
In 1929 pe strada Negustori din Bucuresti la numarul 27 se inalta o cladire cu fatada cu o singura fereastra mare la parter si la etaj cu trei hublouri, ferestrele de dormitor. Vecinii si trecatorii spuneau ca este un laborator stiintific ce a nu fost bine plasat. Cladirea proiectata de Marcel Iancu apartinea unui negustor de vinuri care aprecia arta avangardista.
La scurt timp Marcel Iancu a fost asaltat de noi comenzi si astfel in anii 1926-1927 proiecta cladiri moderniste, inspirate de cubism. Impreuna cu fratele sau, Iuliu, avea un cabinet de arhitectura numit Biroul studiilor moderne. Calitatea lucrarilor era garantata de prestigiul arhitectului, iar numele biroului atragea si el.
La inceputul celui De-al Doliea Razboi Mondial se stabileste cu familia in Israel, are o activitate artistica la fel de intensa si fondeaza Colonia Artistica de la Ein Hod. In anul 1952 va reprezenta statul Israel la Bienala de la Venetia si in 1954 participa la marea expozitie Dada de la New York.
Lucrarile lui Marcel Iancu sunt prezente in muzee din intreaga lume : Muzeul National din Zurich, Muzeul de Arta Moderna din Paris, Muzeul National din Berlin, Muzeul Iancu Dada din Ein Hod, Muzeul de Arta Moderna din New York, Muzeul de Arta din Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu