vineri, 28 aprilie 2017

Avigdor Arikha - Războiul de independenţă - aniversare



ANIVERSAREA PICTRULUI AVIGADOR ARIKHA

Este linişte ca după război...

Este linişte ca după război.
Zac singură-n noapte ca o trădare
Şi simt intens în mine
Sămânţa ta cum moare,
Încercând să reziste, tenace şi temătoare...
Şi-îndoieli noi scutură frunze de pelin;
Câte morţi va mai trebui să suport oare
Doar pentru a o traversa pe-a mea deplin?

de Vera Pavlova,
traducere de Petru Dimofte


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Avigdor Arikha
Titlul : Războiul de independenţă
Titlul original:
Data :1948
Stilul:Expresionism
Mod de realizare:ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Avigdor Arikha (ebraică:אביגדור אריכא , născut Dlugacz, 28 aprilie 1929 la Rădăuți - 29 aprilie 2010 la Paris) a fost un pictor, desenator, gravor, ilustrator de cărți și istoric al artelor israelian - francez, evreu originar din România.
Avigdor Arikha s-a născut în Romănia în anul 1929. Primele desene le face în fragedă copilărie. La numai 12 ani este deportat de naziști într-un lagăr german de concentrare,
unde se află pină la eliberare în martie 1944, de acolo este trimes în Israel la kibuțul Maale Hamisha în vecinătatea Ierusalimului. Este grav rănit în războiul de independență
(ianuarie 1948). Intre 46-49 studiază artele plastice la academia Bezalel din Ierusalim apoi se înscrie la Paris la Ecole des Beaux Arts, absolvind-o în 1951. Continuă cu studii de filozofie și istoria artei la Sorbona. Arikha se dezvoltă ca pictor, desenator și tipograf totodată. Printre primele sale lucrări se evidențiază ilustrațiile la cartea lui Maria Rilke:
"Way of Love and Death" ( Jerusalem 1953) care adduce artistului medalia de aur la Milano Trienale 1954. Iși tipărea de unul singur desenele. Din anii 1970-1975 dateaza excelente articole tratînd istoria artei cît și cataloagele unor expoziții îngrijite de Arikha la Luvru, Muzeul Israel, Colectia Frick New York, Fine arts Museum of Huston .
Instituții academice europeene îi solicită conferințe despre pictură si artă. O serie de lecturi sunt ulterior difuzate la radio, iar BBC produce un monumental documentar televizat despre opera pictorului. Arikha trăiește între Paris și Ierusalim.
In 1995 este numit doctor honoris causa of The Hebrew University Jerusalem. Stilul lui Arikha se asociază clasicismului francez . Subiecte lui par prozaice la prima vedere : pălării, scaune, mașini de scris, pantofi . Portretele lui sunt plasate pe fonduri neutre ,
nudurile veșnic asezate pe scaune simple, incomode. Peisajele se zăresc prin ferestre întredeschiseprintr-o fisura în perete, sau vag sugerate printre crengile unui interpus arbore. Subiectul este deci cotidian, pămîntesc, dar veșnic separat de mediu,
detașat de spațiu. Dacă la Morandi armonia e obținută prin generalizarea tonurilor calme, la Arikha culoarea și compoziția conferă unicitate subiectului.
"Masa Frugală" de pildă : pe o masă de mari dimensiuni Arikha dispersează la întimplare o farfurie, platoul cu fructe, un pahar cu apă, o cană cu cîteva ouă. Tabloul vibrează în culori neamestecate, plasate pe pînză direct cum ies din tub.
In " 4 vaze" cele 4 piese pictate in culori primare diferite se suprapun unui perete cărămiziu ca un ecou optic amplificat de complementar.
In " 7 Rosii " vegetalele sunt voit trimese la o margine a picturii . Instinctiv ochiul cerceteaza spațiul vast nefolosit .
Insistența în separație si singularitate fac opera lui Aricha mai mult decit distinctivă.
Reducerea voită la simboluri primare creaza integrație și nu izolare. Ingredientele pot fii prozaice, umile chiar, dar rezulatul final este întodeauna plin de sensibilitate
estetică și de colorit sofisticat. Din nou, ni se demonstrează că simplitatea este uneori o sarcină insurmontabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu